Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στα αφτιά μου μια πληροφορία για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Άρδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου.
Η πληροφορία «λέει» ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ αποφάσισε να παραχωρήσει την διανομή των λογαριασμών στην περιοχή του Αιτωλικού και Οινιαδών σε ιδιώτη από χωριό των Οινιαδών. Η τελευταία διανομή λογαριασμού μέσω ΔΕΥΑΜ στις αναφερόμενες περιοχές πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες. Η επομένη θα γίνει από τον ιδιώτη. Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο ιδιώτης έχει ήδη «κλείσει» τους διανομείς του και ετοιμάζεται για την διανομή. Σύμφωνα με την πληροφορία η τιμή ανά λογαριασμό είναι στα δέκα λεπτά.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜ ισχυρίζεται ότι είναι μια καλή συμφωνία, επειδή πρώτον τα ΕΛΤΑ είχαν ακριβότερη χρέωση και δεύτερον οι υπάλληλοι που είχαν αναλάβει αυτή την δουλεία τώρα θα ασχοληθούν με σοβαρότερα προβλήματα.
Ωραία και καλά, λέμε, ως εδώ.
Σκέφτομαι εγώ τώρα.
Δεδομένο Νο1
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Άρδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως μας αναφέρουν εδώ και χρόνια οι δημοτικές αρχές, είναι μια προβληματική οικονομικά επιχείρηση με πολλά χρέη, ειδικά στην ΔΕΗ.
Δεδομένο Νο2
Επίσης η ΔΕΥΑΜ, όπως μας έχουν ενημερώσει κατά καιρούς, για να μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας, δεν έχει μόνο όφειλες , τις οφείλουν και πολλοί καταναλωτές.
Δεδομένο Νο3
Τα τελευταία δυο χρόνια ακούμε από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου ότι η λύση για την επιβίωση της ΔΕΥΑΜ και την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων είναι η ενεργειακή κοινότητα.
Δεδομένο Νο4
Στην περιοχή του Αιτωλικού και των χωρίων του ο υπάλληλος (μέσω σύμβασης) που καταμετρούσε τα ρολόγια της ΔΕΥΑΜ πραγματοποιούσε και την διανομή των λογαριασμών, με τον ίδιο μισθό.
Δεδομένο Νο5
Η ΔΕΥΑΜ πριν έξι μήνες περίπου, όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό άρθρο, είχε σύναψη σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη για την διακοπή παροχής ύδρευσης σε πελάτες της με ανεξόφλητους υπέρογκους λογαριασμούς. Η τιμή ανά παροχή ύδρευσης κυμαινόταν από 8€ έως 13€.
Δεδομένο Νο6
Όπως γνωστοποίησε τοπική ιστοσελίδα η ΔΕΥΑΜ παραχωρεί σε ιδιώτη την παρακολούθηση και συντήρηση των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών Αιτωλικού και Οινιαδών.
Οικονομολόγος ή οικονομικός αναλυτής δεν είμαι. Ούτε έχω τα πλήρη στοιχειά της εταιρίας, αλλά αναρωτιέμαι το εξής:
Πως μια «χρεοκοπημένη» επιχείρηση έχει την άνεση να συνάπτει συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες , μοιράζοντας δημοτικό χρήμα, αντί να αναλαμβάνει η ιδία τις εργασίες αυτές.
Συνήθως οι επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα συρρικνώνονται, όπως μας έδειξε η οικονομική κρίση στην χώρας μας τα τελευταία χρόνια, δεν ξανοίγονται.
Όποτε την δικαιολογία της εξοικονόμηση χρήματος δεν μπορώ να την κατανοήσω σύμφωνα με όσα ακούμε επειδή αν χρησιμοποιούσε τους ίδιους τους εργαζόμενους της θα ήταν μηδενικό το κόστος.
Ούτε όμως μπορώ να κατανοήσω την εξοικονόμηση εργατοωρών από τους εργαζόμενους της για σοβαρότερα προβλήματα επειδή βλέπουμε τον τελευταίο καιρό τον Δήμο να προσλαμβάνει προσωπικό με τετράμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, λόγο covid-19, το όποιο θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στην ΔΕΥΑΜ για την επίλυση αυτών των ζητημάτων αντί να πηγαίνει στον τομέα της καθαριότητας και του πράσινου.
Αυτή η δημοτική αρχή είχε προεκλογικά και έχει μετεκλογικά σημαία της το νοικοκύρεμα του δήμου σε όλους τους κλάδους.
Απλά τέτοιες αποφάσεις είναι προς την αντίθετη πλευρά της σημαίας της.
Ευελπιστώ πάντως η διοίκηση της εταιρίας να κινείται προς την οικονομική εξυγίανση της και όχι σε προ – εκλογικά ψηφοθηρικά ρουφιέται, όπως φαίνεται.
Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.