Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΣκουπίδια ή «Σκουπίδια»;;;

Σκουπίδια ή «Σκουπίδια»;;;

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με μερικούς σύντομους ορισμούς.

Σκουπίδι (απόρριμμα) είναι το άχρηστο αντικείμενο που πρέπει να αποβληθεί, να πεταχτεί.

Απορρίμματα (ή απόβλητα) θεωρούνται τα υπολείμματα τροφών και τα αντικείμενα τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί.

ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) είναι ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την ταφή των σκουπιδιών (απορριμμάτων) με τρόπο που να αποφεύγεται μόλυνση της περιοχής.

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή οτιδήποτε αποτελεί γρήγορο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο.

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, η ουσία αυτή λέγεται κομπόστ ή χούμος ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης.

Ορισμούς που τις τελευταίες ημέρες τους βλέπουμε όλο και πιο συχνά στις τοπικές ιστοσελίδες και στους λογαριασμούς των φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, όμως, βλέπουμε επιπλέον και φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες, με κάδους ή γωνιές γειτονιών γεμάτες με οικιακά σκουπίδια.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων στον δήμο μας έγινε γνωστό στους περισσότερους από μας εδώ και δυο χρόνια όταν η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή αύξησε τα δημοτικά τέλη για να μεταφέρει τα σκουπίδια μας σε γειτονικές ΧΥΤΑ. Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί και να μην έγινε ή να έγινε για τα «μάτια του κόσμου». Τα χρήματα, όμως, από τους πολίτες εισπράχτηκαν.

Όμως, το πρόβλημα των απορριμμάτων στον δήμο μας για αυτούς που ανακατεύονται με τα «δημοτικά» (προηγούμενους, τωρινούς και επομένους) είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Ο ΧΥΤΑ δεν ήταν κατάλληλος για χρήση. Ήταν «διαλυόμενος». Δεν λειτουργούσε τίποτα ορθά. Παράνομα «ρίχνανε» τα σκουπίδια εκεί.

Η κατασκευή των δυο νέων κυττάρων στον ΧΥΤΑ, που θα έδιναν παράταση στην οριστική λύση, μοιάζει σαν το γιοφύρι της Άρτας, όταν φτάνει προς ολοκλήρωση πιάνει φωτιά και πάλι από την αρχή. Ύποπτο θα μπορούσε κάποιος να πει, αλλά δεν μπορούμε να σφάξουμε την γυναίκα του πρωτομάστορα, έχουν πέσει πολλές γυναικοκτονίες τελευταία.

Η οριστική λύση που συμφωνούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των απορριμμάτων μας.

Αρμόδιος για την ανακύκλωση των σκουπιδιών των πολτών είναι ο δήμος σε πρώτο στάδιο και έπειτα οι πολίτες.

Στον δικό μας δήμο η ανακύκλωση είναι πολύ πολύ πίσω.

Τι γίνεται με την ανακύκλωση άραγε; Εχει επιτύχει ή αποτύχει ο δήμος μας σε αυτό το κομμάτι;

Τα σκουπίδια αυξάνονται.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας είναι σύμφωνα με πολλούς το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μας κι αν δεν λυθεί άμεσα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Σχέδιο διαχείρησης απορριμμάτων δεν υπαρχει.

Τα σκουπίδια διογκώνονται στους κάδους. Οι πολίτες γκρινιάζουν.

Άμεση λύση θα δοθεί;

Και το ερώτημα που τίθεται ειναι σκουπιδια ή «σκουπίδια» ;;;

Υ.Γ. Χρόνια πολλά στο Αιτωλικό και σε όσους/ες γιορτάζουν. Χρόνια πολλά και στον δικό μας Μιχάλη.

Υ.Γ.2. Καλή επιτυχία στους Αιτωλικιώτες αθλητές του ju jitsu στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Αμπού Ντάμπι.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ